Uprava policije – U akciji kodnog naziva “Objekat” 5 lica lišeno slobode

14.11.2019 11:44

Danas, 14.11.2019.godine, policijski službenici Uprave policije MUP-a TK (Sektor kriminalističke policije) su, nakon preduzimanja planskih istražnih mjera i radnji, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Tuzlanskog Kantona, započeli realizaciju akcije kodnog naziva „Objekat“. Postupajući po naredbi Općinskog suda u Živinicama, policijski službenici izvršili su pretrese na 5 lokacija na području Tuzlanskog kantona (Tuzla, Živinice i Banovići).

Prilikom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta određena količina različitog oružja i municije, mobilni telefoni, uniforme koje koriste Agencije za zaštitu lica i objekata, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljim krivičnim postupcima.

Ovom prilikom 5 lica je lišeno slobode zbog postojanja osnova sumnje da su, u proteklom periodu, u sastavu organizovane grupe, uz upotrebu sile, ozbiljne prijetnje prisiljavali vlasnike ugostiteljskih objekata i privrednih subjekata, na području Tuzlanskog kantona da čine radnje na štetu svoje i tuđe imovine, te pri tome vršili ilegalno obezbjeđenje objekata na području TK-a, a i šire, čime su sebi pribavili znatnu imovinsku korist.

Slobode su lišeni G.R. rođen 1976.god., iz Tuzle, B.N. rođen 1991.god., iz Banovića, N.N. rođen 1979.god. iz Živinica, B.M. rođen 1983.god. iz Živinica, N.V. rođen 1981.god., iz Banovića.

Nakon kriminalističke obrade, navedena lica će biti predata u nadležnost Kantonalnog tužilaštva tuzlanskog kantona na dalje postupanje,  zbog krivičnih djela  Iznuda iz člana 295., Nasilničko ponašenje iz člana 362.  i Ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. Krivičnog zakona FBIH.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - https://muptk.ba