Uspješna akcija Uprave policije MUP TK-a

30.04.2021 13:39

Službenici Uprave policije MUP-a TK/Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga su, poduzimajući mjere i aktivnosti na sprečavanju i otkrivanju krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, dana 29.4.2021.godine na dvije lokacije u Gračanici izvršili pretrese porodične i vikend kuće koje koristi E.V., rođen 1991.godine.
Pretresi su realizovani na osnovu naredbe Općinskog suda Gračanica, a u saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom Tuzlanskog kantona, s ciljem otkrivanja, dokazivanja i dokumentovanja krivičnih dijela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava i nezakonitog posjedovanja oružja.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela, i to: oko pola kg praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, oko 1 kg biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Cannabis”,  više od 900 komada tableta koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu “extazi”, oko 75 000 KM u raznim apoenima, 5 pušaka (od čega 1 puško mitraljez), više od 1500 komada municije različitog kalibra, 3 pištolja, 2 digitalne vage za precizno mjerenje, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kasnijem postupku. Oduzete materije će u narednom periodu biti predmet vještačenja.

Istog dana E.V. je lišen slobode, te će danas 30.4.2021.godine, uz Izvještaj, biti predat nadležnom Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. Krivičnog zakona FBIH i Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. istog Zakona.

Navedene aktivnosti su rezultat uspješnog kontinuiranog rada službenika Uprave policije MUP-a TK, koji će i u narednom periodu biti nastavljen u borbi protiv svih oblika  kriminala, s ciljem očuvanja i unapređenja stanja sigurnosti na području Tuzlanskog kantona.

Povodom ove uspješne akcije danas, 30.4.2021.godine je u prostorijama MUP TK-a održana press konferencija na kojoj se novinarima obratio direktor Uprave policije Dževad Korman.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - https://muptk.ba