Održana edukativna radionica “Trgovina ljudima” za policijske službenike Uprave policije MUP TK-a

14.06.2022 13:00

Misija OSCE-a u BiH (Terenski ured Tuzla), u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Tuzlanskog kantona, koordinatorom Tima za sprečavanje i borbu protiv trgovine ljudima Tuzlanskog kantona i Odsjekom za edukaciju Uprave policije MUP TK-a, organizovala je danas u Tuzli jednodnevnu edukaciju policijskih službenika sa područja Tuzlanskog kantona na temu “Rana identifikacija, otkrivanje i procesuiranje trgovine ljudima”.

Cilj edukacije je da se učesnici upoznaju sa ključnim zapažanjima iz monitoringa suđenja u ovim krivičnim djelima, kao i sa zaključcima i preporukama Misije OSCE-a u BiH u vezi navedene teme.

Predavači na pomenutoj radionici bili su tužioci Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i istražitelj Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminaliteta u Sektoru kriminalističke policije MUP TK-a.

Učesnicima radionice je ovom prilikom uručen Praktični vodič za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u predmetima trgovine ljudima, koji je namijenjen prije svega policijskim službenicima koji rade na terenu, s ciljem lakšeg prepoznavanja krivičnog djela trgovine ljudima, identifikacije žrtava i otkrivanja počinilaca.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - https://muptk.ba