Podnešen Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Tuzla protiv 3 osobe

Službenici kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona su, u saradnji sa tužiocima Kantonalnog tužilaštva Tuzla, poduzeli predistražne radnje, u skladu s određenim saznanjima u vezi zloupotrebe prilikom registracije motornih vozila u Odjeljenju za administraciju MUP TK-a u Srebreniku.


S tim u vezi, protiv dva zaposlenika MUP TK – Odjeljenja za administraciju Srebrenik i radnika jednog osiguranja dostavljen je Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Tuzla, zbog postojanja osnova sumnje da su učinili KD "Nesavjestan rad u službi" iz člana 387. stav 2. u vezi sa članom 31. KZ FBiH, KD "Pronevjera u službi" iz člana 384. stav 3. KZ FBiH i KD "Krivotvorenje isprave" iz člana 373. stav 1 KZ FBiH.

Naime, tokom predistražnih radnji službenici policije su došli do saznanja koja su ukazivala na sumnju da su radnici osiguranja vršili izradu lažnih isprava – saobraćajne dokumentacije, dopisivali brojeve na uplatnicama i tako prikazivali lažni iznos uplate, uvećan u odnosu na ranije plaćeni iznos vezano za registraciju motornih vozila, kao i da su koristili uplatnice iz arhive osiguranja, te iste upotrijebili prilikom registracije motornih vozila fizičkih i pravnih lica na području Srebrenika i šire.

Postoje osnove sumnje da su određeni zaposlenici MUP TK – Odjeljenja za administraciju Srebrenik, tokom 2009., 2010. i 2011.godine, postupali nesavjesno u vršenju službe, čime su povrijedili Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji MUP TK-a i Pravilnik o registraciji motornih vozila, te zaprimili 300 zahtjeva za registraciju motornih vozila sa ranije pomenutim nepravilnostima, na koji način su povrijeđena prava drugog, te je nastupila direktna imovinska šteta od oko 80 000 KM za Budžet TK, Direkciju cesta TK, Trezor BiH, Direkciju cesta FBiH i Auto moto klub, dok je jedno osiguranje oštećeno za iznos od oko 123 000 KM.

Takođe, postoje određene indicije da su zaposlenici MUP TK–Odjeljenja za administraciju Srebrenik počinili KD "Lihvarstvo" iz člana 298. KZ FBiH.

Službenici policije nastavljaju daljnju istragu u vezi navedenih slučajeva, u skladu sa smjernicama nadležnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Povodom prezentovanja navedenih aktivnosti policije danas je u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona održana tematska press konferencija, na kojoj su se novinarima obratili ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Amir Husić, v.d. policijski komesar Enver Skenderović i inspektor u Odjeljenju kriminalističke policije PU Gradačac u Srebreniku Asmir Bešić.

 

10:43