Lišena slobode tri lica zbog više KD-a Teška krađa

Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a (PU Kalesija) su poduzimajući mjere i radnje na rasvjetljavanju krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata, koja su počinjena na području zone odgovornosti PU Kalesija u vremenskom periodu od mjeseca oktobra do mjeseca decembra 2016.godine, lišili slobode lica A.S. rođen 1992.godine, A.Z., rođen 1990.godine i A.R., rođen 1980.godine svi nastanjeni na području općine Kalesija.

Nad A.S., A.Z. i A.R. je u službenim prostorijama izvršena kriminalistička obrada, nakon koje su uz Izvještaj predati nadležnom tužiocu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona na dalje postupanje zbog postojanja osnova sumnje da su, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, kao organizovana grupa počinili produženo krivično djelo Teška krađa iz člana 287. stav 1. u vezi sa članom 55. stav 2. Krivičnog zakona Federacije BiH. Riječ je o krivičnim djelima počinjenim u pomenutom vremenskom periodu nad ukupno jedanaest porodičnih kuća, jednom fabrikom namještaja i dvije trgovinske radnje, u kojima su predmet otuđenja bili: kućanski uređaji, odjeća, obuća, elektromašine, laminat i drugi predmeti.

Službenici policije su takođe radeći na rasvjetljavanju navedenih krivičnih djela, kod osam lica nastanjenih na području općine Kalesija pronašli otuđene predmete (koji su privremeno oduzeti i biće vraćeni vlasnicima), i protiv istih je Kantonalnom tužilaštvu TK-a podnesen Izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Prikrivanje iz člana 300. stav 1. i 2. Krivičnog zakona FBiH.

11:15