Održana press konferencija povodom pronalaska znatne količine opojne droge u Tuzli

Policijski službenici Uprave policije MUP TK/Odjeljenje kriminalističke policije Policijske uprave Tuzla u saradnji sa službenicima Sektora kriminalističke policije (Odsjek za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga) su u okviru redovnih planskih aktivnosti na borbi protiv zloupotrebe opojnih droga, dana 19.11.2021.godine, postupajući po naredbi Općinskog suda Tuzla izvršili pretres kuće i pomoćnih objekata koje koristi R.V., rođen 1977.godine.

Prilikom pretresa, pronađeni su sljedeći predmeti: znatna količina praškaste i biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, 1 digitalna vaga, jedna mašina za vakumsko pakovanje, 1 automatska puška, 2 okvira za automatsku pušku sa određena količina municije, 1 pištolj marke „Government–Colt, 1 vojni nož, 1 taktički nož na preklapanje, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kasnijem postupku.

Hemijsko vještačenje je završeno za dio oduzete materije, te je potvrđeno da je riječ o opojnoj drogi (5 kilograma opojne droge amfetamin (speed), te više paketića sa opojnom drogom cannabis sativa (marihuana)),  dok će preostala materija biti predmet vještačenja u narednom periodu.

Nakon obavljenog pretresa R.V. je lišen slobode, izvršena je kriminalistička obrada, te je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva.

U svom obraćanju na press konferenciji načelnik Policijske uprave Tuzla Siniša Vareškić je, nakon prezentiranja osnovnih podataka o navedenoj akciji, rekao da je za „pronađenu i privremeno oduzetu materiju, ukoliko se vještačenjem potvrdi da se radi o opojnoj drogi procijenjena tržišna vrijednost iznosi oko 220.000 KM,  te naglasio da su nosioci aktivnosti bili službenici Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Tuzla, kao i da Uprava policije ima značajne rezultate kada je riječ o sprečavanju i otkrivanju krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava i pronalaska učinilaca“.

„Rezultati koje danas prezentujemo i koje je postigla Uprava policije MUP-a TK su plod kontinuiranog rada i zalaganja svih službenika Uprave policije, a samo u proteklom mjesecu na području Grada Tuzla policijski službenici su pronašli i oduzeli oko 2 kg. narkotičkih sredstava. Takođe, podsjećamo da je u toku 2019.godine oduzeta veća količina opojne droge, a istraga koja je trajala u kontinuitetu 2 godine rezultirala je pronalaskom izvršioca pomenutog krivičnog djela.”– rekao je Amir Kasapović, šef Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga/Sektor kriminalističke policije.

14:14