Premijer Tuzlanskog kantona sa saradnicima posjetio MUP TK-a

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Begom Gutićem boravila je danas u zvaničnoj radnoj posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova TK-a, gdje su se premijer, ministar finansija i ministrica pravosuđa i uprave sastali sa ministrom MUP-a TK-a, policijskim komesarom i sekretarom MUP-a TK-a.

Današnja posjeta organizovana je u povodu ostvarenih rezultata Uprave policije MUP-a TK-a i realiziranih aktivnosti na adaptaciji zgrade sjedišta ovog Ministarstva.

„Jedan od razloga posjete je čestitanje MUP-u TK-a i Upravi policije na rezultatima rada koji su ostvareni tokom 2016.godine, a koji su prema relevantnim pokazateljima odlični, s akcentom na rješavanje nekoliko krivčnih dijela, u saradnji sa pravosudnim organima,  koja su u posljednje vrijeme uznemirila javnost. Jedan od zadataka predviđenih Planom i programom Vlade TK-a jeste borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i jačanje kadrovskih i materijalnih kapaciteta, a svjedoci ste da smo u posljednje dvije godine ostvarili značajne rezultate u realizaciji navedenog. Pored rekonstrukcija šalter sala i nekoliko policijskih stanica u prošloj godini, rekonstruisana je i zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova“ – izjavio je premijer Gutić.

Ministar MUP-a TK-a Husein Topčagić je ovom prilikom izrazio zahvalnost Premijeru i ministrima u Vladi TK-a na posjeti i podsjetio da je opredjeljenje Vlade TK-a i resornog Ministarstva stvaranje jake, profesionalne, efikasne, materijalno-tehnički i kadrovski osposobljenje policije, te da su u tom pogledu ostvareni veliki pomaci i da je u planu nastavak navedenih aktivnosti, u cilju stvaranja kvalitetnijih i boljih uslova u svim organizacionim jedinicama. Za adaptaciju sjedišta zgrade MUP-a TK-a uloženo je oko 270 000 KM, čime su sve organizacione jedinice u sjedištu dobile bolje uslove za rad.

„U protekloj 2016.godini ostvareni su predviđeni programski ciljevi i zadaci Uprave policije TK-a, što se ogleda u smanjenju broja krivičnih djela i povećanju procenta rasvijetljenosti krivičnih djela, s akcentom na smanjenje krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata. S druge strane, povećane su aktivnosti na suzbijanju i sprečavanju zloupotrebe opojnih droga, gdje možemo izdvojiti podatak da je zajedno sa FUP-om oduzeta impozantna količina opojne droge, negdje oko 10 kilograma. Smanjen je broj prekrašaja po javnom redu i miru, kao i broj poginulih u saobraćajnim nezgodama. Intenzivno se radi na rasvjetljavanju krivičnog djela ubistva koje se dogodilo krajem prošle godine, a u saradnji sa Tužilaštvom Tuzlanskog kantona lišena su slobode lica, koja se najvjerovatnije mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelima počinjenim nedavno na području periferije grada Tuzla“ - istakao je policijski komesar Fadil Šljivić.

14:31