Uprava policije – Kontrola zimske opreme

18.11.2014 15:00

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona su dana 17.11.2014.godine na nivou svih policijskih uprava odnosno policijskih stanica sproveli kantonalnu akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu posjedovanja i korištenja odgovarajuće zimske opreme. Ove akcije će na lokalnom i kantonalnom nivou biti u kontinuitetu nastavljene do 15. aprila 2015. godine.

Podsjećamo da je Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH, odnosno Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH broj 13/07), propisano da vozila moraju posjedovati zimsku opremu u periodu od 15. novembra do 15. aprila.

Pod zimskom opremom koju trebaju imati motorna vozila u zimskim uvjetima podrazumijeva se:

  • Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:
  • Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse:
  •  

    Pored navedenih zakonskih obaveza savjetujemo vozače da u vozilima posjeduju strugalicu za led i sredstvo za odmrzavanje stakla i brave. Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona ovom prilikom još jednom apeluje na vozače da se pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu posjedovanja zimske opreme u vozilima, s ciljem sigurne vožnje u zimskim uslovima.

     


    Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - https://muptk.ba