Projekat „Budi i ti heroj u saobraćaju“

U Tuzli se od 10 do 12.10.2017.godine provodi projekat pod nazivom „Budi i ti heroj u saobraćaju“ koji implementira PROsmart u saradnji sa MUP TK-a. Projekat je zamišljen sa ciljem podizanja svijesti vozača i ukazivanje na oprez prilikom približavanja pješačkim prijelazima osobito u vrijeme kada mlađi đaci idu i vraćaju se iz škole. Takođe projektom će se pokušati edukovati najosjetljiviji učesnici u saobraćaju a to su đaci nižih razreda o pravilima kojih se trebaju pridržavati prilikom prelaska ulice. Shodno tome PROsmart je organizirao  uz pomoć partnera, tri dana aktivnosti na 9 najugroženijih prijelaza prema statistikama MUP-a TK u Tuzli.

U utorak 10.10.2017.godine u dva termina pomagat će se đacima OŠ Jala, OŠ Solana i OŠ Miladije. U srijedu u dva termina pomagat će se đacima OŠ Simin Han, OŠ Sjenjak i KŠC. U četvrtak  đacima OŠ Tušanj, OŠ Solina i OŠ Kreka. Sva tri dana predviđeno je da na navedenim prijelazima maskote partnera projekta Bingo, Meggle i Violeta uz podršku pripadnika MUP-a TK pomažu đacima prilikom prelaska ulice.

Tom prilikom đaci će dobiti edukativni raspored časova koji slikovito prikazuje pet važnih pravila ponašanja kod prelaska ulice. Savjesni vozači koji budu zaustavili svoje vozilo ispred pješačkog prijelaza dobit će naljepnicu za svoje vozilo koja ih karakteriše kao „Heroje u saobraćaju“. Iz MUP-a TK su se pobrinuli da i đaci ostalih općina TK dobiju edukativne raporede časova od strane pripadnika MUP-a TK na terenu.

Osim pomenutih partnera svoju podršku dali su i Volkswagen Nipex,  Euroherc i Atiker  bez kojih  ovaj društveno odgovorni projekat ne bi mogao biti realiziran.

12:52