PU GRADAČAC – Rasvijetljena ukupno 23 krivična djela iz oblasti imovinskih delikata

U sklopu pojačanih aktivnosti Uprave policije MUP TK i u okviru akcije "Top 200", policijski službenici Policijske uprave Gradačac su prikupljajući operativna saznanja i informacije u vezi više počinjenih krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata na području općine Gradačac, došli do saznanja o mogućim počiniocima istih.


S tim u vezi, u službenim prostorijama PU Gradačac, izvršena je kriminalistička obrada nad dva 17-godišnjaka iz Gradačca (u prisustvu roditelja) zbog postojanja osnova sumnje da su isti, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, na području općine Gradačac, u periodu od aprila 2012. do marta 2013.godine, počinili 12 krivičnih djela teške krađe i 1 KD krađe nad: džamijama Husejnija i Sviračka, župnim uredom sv. Marka Evanđeliste, porodičnim kućama, ugostiteljskim objektom i trgovinskom radnjom, kojom prilikom su pribavljani novac, tehnički predmeti, alat i dr., kao i 2 krivična djela teške krađe u pokušaju nad turbetom i trgovinskom radnjom u Gradačcu. Dio predmeta koji potječu iz ovih krivičnih djela predat je policijskim službenicima od strane navedenih lica.

U toku je rad na dokumentovanju navedenih kriivčnih djela, nakon čega će Kantonalnom tužilaštvu Tuzla biti podnesen odgovarajući izvještaj.

Takođe, policijski službenici PU Gradačac su rasvijetlili još osam krivičnih djela, počinjenih na području općine Gradačac, u vremenskom periodu 2009 – 2013. godina, čije dokumentovanje je u toku, nakon čega će nadležnom Tužilaštvu biti dostavljen izvještaj protiv N.I., rođen 1994.godine, D.K., rođen 1993.godine i  17-godišnjaka, zbog postojanja osnova sumnnje da su, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi (u različitim grupama, kao i N.I. samostalno) počinili ukupno 8 krivičnih djela teške krađe na području općine Gradačac nad ugostiteljskim objektima, porodičnom kućom, vikendicom i servisom mobilnih telefona, u kojima su pribavljani novac, alkoholno piće, mobilni telefoni, cigarete i dr., dok je u jednom slučaju otuđeno putničko motorno vozilo Golf II, koje je od strane polic. službenika pronađeno napušteno. Takođe, postoje osnove sumnje da su navedena tri lica na području općine Šamac - RS počinila krivično djelo teške krađe – otuđenje putničkog motornog vozila, po čemu će dalje postupati PS Šamac.

 

8:43