PU Živinice – Lažna prijava otuđenja vozila

Dana 14.01.2013. godine službenici PU Živinice zaprimili su prijavu od N.Č. iz Olova, da je 13/14.01.2013.godine u Živinicama, od strane NN lica, sa parking prostora, otuđeno putničko motorno vozilo ,,VW Passat", vl. S.C., nastanjen na području općine Olovo, čime je vlasniku prema njegovoj izjavi pričinjena materijalna šteta od oko 12 000 KM. O navedenom događaju obaviješten je kantonalni tužilac, a službenici PU Živinice su poduzeli zakonom predviđene radnje na rasvjetljavanju i utvrđivanju činjenica prijavljenog događaja.


Prilikom poduzimanja preliminarnih provjera, službenici OKP PU Živinice su došli do saznanja, koja su ukazivala na postojanje indicija da se radi o lažnom prijavljivanju krađe vozila, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi od osiguravajućeg društva, obzirom da je vozilo kasko osigurano.

U službenim prostorijama PU Živinice izvršena je kriminalistička obrada nad vlasnikom vozila S.C, zbog postojanja osnova sumnje da je zajedno sa N.Č. počinio krivično djelo „Lažno prijavljivanje".

Takođe, raspoloživa saznanja policije ukazivala su da se navedeno vozilo nalazi na području općine Olovo, te su o istom obaviješteni službenici MUP Zeničko-dobojskog kantona – PS Olovo, nakon čega je vozilo pronađeno u garaži vlasnikovog oca na području općine Olovo, te je potom identifikovano i kriminalistički obrađeno.

Službenici OKP PU Živinice nastavljaju daljnji rad  na dokumentovanju ovog krivičnog djela, nakon čega će nadležnom Tužilaštvu biti dostavljen odgovarajući Izvještaj.

 

13:17