U pretresima oduzeto oružje, municija i opojna droga

Policijski službenici Uprave policije MUP-a TK-a su, poduzimajući redovne aktivnosti na rasvjetljavanju i dokumentovanju krivičnih djela, a postupajući po naredbi nadležnih sudova, dana 20.04.2017.godine izvršili ukupno devet pretresa stambenih i pomoćnih objekata na području Živinica, Tuzle, Lukavca, Kalesije, Gračanice i Gradačca. Prilikom navedenih pretresa, na četiri lokacije, pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem različitih krivičnih djela.

Naime, prilikom realizacije pretresa na području općine Živinice kod lica M.M., rođen 1995.godine pronađeni su i privremeno oduzeti sljedeći predmeti: digitalna vaga, 49 plastičnih čaša sa najvjerovatnije zasijanim sjemenkama „kanabisa“, 126 metaka za automatsku pušku, određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu "amfetamin - speed", manja količina biljne materije koja svojim izgledom asocira na „kanabis“, jedno pakovanje papirića za motanje cigareta, te ostaci cigareta koji asociraju na tzv. „džoint“. Nad licem M.M. je u službenim prostorijama izvršena kriminalistička obrada i isti će uz izvještaj biti predat Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. istog Zakona.

Prilikom drugog pretresa na području općine Živinice, kod lica N.A., rođen 1971.godine pronađen je i privremeno oduzet ilegalno posjedovani pištolj CZ kalibra 7,65 mm sa pet metaka. Protiv N.A. će Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona biti podnesen izvještaj, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 72. Zakona o oružju i municiji Tuzlanskog kantona Neovlašteno nabavljanje, držanje i prodaja oružja i bitnih dijelova za oružje.

Tokom pretresa u Tuzli, kod lica A.H. pronađen je i privremeno oduzet tzv. „francuski ključ“, kao indicirano sredstvo izvršenja krivičnog djela. Lice A.H. je lišeno slobode i nakon izvršene kriminalističke obrade predato u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Razbojnička krađa“ iz člana 288. Krivičnog zakona FBiH (počinjeno u mjesecu aprilu 2017.godine u Tuzli). Kod lica R.K. takođe u Tuzli, prilikom pretresa je pronađena i privremeno oduzeta određena količina robe široke potrošnje, koja se može dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela Krađa iz člana 286. Krivičnog zakona FBiH, a u vezi čega će biti podnesen izvještaj nadležnom Tužilaštvu TK-a nakon dokumentovanja KD-a.

14:26