Zajedničke koordinirane aktivnosti Uprave policije i Državne agencije za istrage i zaštitu

Zajedničkim koordiniranim aktivnostima Uprave policije MUP-a TK i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), uz podršku Obavještajno sigurnosne agencije BIH, dana 05.10.2022.godine izvršeni su pretresi na više lokacija na području Tuzlanskog kantona (Živinice, Lukavac, Tuzla, Gračanica, Kalesija i Banovići). Pretresi su realizovani po osnovu naredbe Kantonalnog suda u Tuzli, uz nadzor postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, s ciljem otkrivanja, dokazivanja i dokumentovanja krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava.

Prilikom pretresa pronađeni su i izuzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, i to: više od 20 kilograma bijele praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu "speed", više od 80 komada tableta koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu extazi, oko 1 kg. biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuana, više od 20 000 KM u različitim valutama, 3 pištolja, 1 puška, manja količina municije, oko 100 kg rezanog duhana, mobilni telefoni, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kasnijem postupku.

Slobode je lišeno 12 lica koja su, uz izvještaj, nakon kriminalističke obrade predata Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

Napominjemo, riječ je o višemjesečnim zajedničkim aktivnostima nakon što je identifikovana organizovana grupa za koju postoji osnov sumnje da je bila uključena u nabavku, pakovanje, distribuciju i preprodaju narkotičkih sredstava, a uglavnom je riječ o recidivistima/povratnicima u vršenju krivičnih djela.

14:40