Završena kampanja prikupljanja nelegalnog naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava

Dana, 07.03.2015.godine, završena je kampanja prikupljanja nelegalnog naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava u organizaciji UNDP-a, koja se provodila pod nazivom "Budi na pravoj strani - izaberi život bez oružja". Osim UNDP-a, kampanju je finansirala EU kroz razvojni program kontrole streljačkog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, Vlada Velike Britanije, OSCE, Međunarodni crveni krst, UNICEF i drugi.

U provođenju kampanje učestvovale su sve policijske agencije u BiH, među kojima i MUP Tuzlanskog kantona. Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona svoje aktivnosti prikupljanja nelegalnog naoružanja pod nazivom "Budi na pravoj strani - izaberi život bez oružja" provodilo je kroz jedinstven plan i program putem policijskih uprava, a realizacija navedenih aktivnosti provodila se u lokalnim zajednicama preko policijskih stanica.

Od početka kampanje 1.9.2013.godine do 07.03.2015.godine, na nivou MUP TK-a, od strane građana prikupljena je sljedeća količina naoružanja i minsko-eksplozivnih materija, koje su predate na uništenje: puško-mitraljezi i puške raznih vrsta (73), pištolji raznih vrsta (40 komada), ručne bombe (520  komada), razna vrsta municije (15083 komada), kumulativno oružje (51 komada), artiljerijske granate (21 kom.), eksploziv (3930 grama), detonatori za eksploziv (56 komada), protiv oklopna oruđa (4 komada) i  razna vojna oprema i dijelovi za oružje (1053 komada).

Završna aktivnost uništavanja nelegalnog naoružanja, održana je u Banjoj Luci, dana 07.03.2015.godine.

Obavještavamo građane Tuzlanskog kantona da i dalje mogu bez bilo kakvih sankcija predati policiji naoružanje i minsko-eksplozivna sredstva koja drže u nelegalnom posjedu u skladu sa članom 57. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Tuzlanskog kantona.

15:06