Obavijest za vozače

Podsjećamo vas da će se shodno odredbama Zakona o osnovama bezbijednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, od 15. novembra, početi primjenjivati zimski režim u odvijanju saobraćaja, što podrazumijeva obavezno posjedovanje zimske opreme na vozilu.


Član 4. „Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima“ propisuje da se pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uslovima, smatra: 

a)    Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta: 

1)    zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, 

2)    gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova. 

b)    Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse: 

1)    zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg), 

2)    gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg). 

Napominjemo da su za nepridržavanje nevadenih normi predviđene novčane kazne koje se kreću u rasponu od 40,00 za fizička do 5000,00 KM koliko je predviđeno za pravna lica.

12:15