Press konferencija: Otkriveni počinioci 9 KD-a “Razbojništva” i 8 KD-a “Teške krađe”

Službenici Policijske uprave Tuzla su u koordinaciji sa nadležnim policijskim stanicama, poduzimajući aktivnosti na realizaciji Operativnog plana PU Tuzla za sprečavanje krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata počinjenih od početka 2012.godine na području Tuzle, rasvijetlili 9 (devet) krivičnih djela "Razbojništva" i 8 (osam) KD-a "Teške krađe", te otkrili počinice istih.


 

Naime, službenici OKP PU Tuzla su dana 21.02.2012.godine lišili slobode A.H., rođen 1983.godine iz Tuzle,  koji je priveden u prostorije PU Tuzla radi kriminalističke obrade, tokom koje je u potpunosti priznao izvršenje 7 (sedam) krivičnih djela "Razbojništva". Riječ je o krivičnim djelima počinjenim tokom mjeseca februara 2012.godine, uz prijetnju nožem, nad radnicama trgovinskih radnji (2), sportskih kladionica (3) i apoteka (2) na području Tuzle. S tim u vezi, službenici OKP PU Tuzla su na osnovu Naredbe Općinskog suda Tuzla, dana 22.02.2012.godine izvršili pretres putničkog motornog vozila i kuće koje koristi A.H., kojom prilikom su u unutrašnjosti vozila pronađeni i izuzeti sljedeći predmeti: nož, par rukavica i veća količina kovanica. A.H. je predat Kantonalnom tužilaštvu Tuzla na dalje postupanje.

 

Tokom realizacije navedenih aktivnosti policije PU Tuzla više lica je bilo predmet kriminalističke obrade, nakon čega su otkriveni počinioci navedenih krivičnih djela, te rasvijetljeno ukupno 9 navedenih krivičnih djela razbojništva (od čega se: za 7 KD-a sumnjiči A.H. iz Tuzle, za 1 KD razbojništvo nad trgovinskom radnjom sumnjiči se I.G., rođen 1959.godine iz Tuzle, dok se za 1 KD-a razbojništva sumnjiči lice koje je poznato policiji, ali trenutno nije dostupno).

 

Takođe, službenici policije PU Tuzla su u oblasti imovinskih delikata, pored navedenih krivičnih djela "Razbojništva" rasvijetlili niz krivičnih djela "Teške krađe"  i 4 krivična djela napada na kapelu "Sveti Anto" u Bukinju. Kada su u pitanju navedena KD-a teške krađe, napominjemo da je riječ o krivičnim djelima počinjenih u periodu januar - februar 2012.godine, nad porodičnim kućama u tuzlanskim naseljima Batva, Bećarevac, Kula i dr., gdje su predmet otuđenja uglavnom bili tehnički predmeti i alat, a da se u vezu s izvršenjem istih (ukupno 8 KD-a teške krađe) dovodi B.P., rođen 1988.godine, nastanjen u Tuzli, koji je nakon krim. obrade predat uz Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Tuzla.

 

Dana 22.02.2012.godine službenici OKP PU Tuzla su postupajući po Naredbi Općinskog suda Tuzla, izvršili pretres prostorija jednog pansiona u Tuzli, koje je koristio N.A. rođen 1979.godine iz Sarajeva, kojom prilikom je pronađen i izuzet 1 pištolj sa okvirom i 8 metaka, a riječ je o licu koje je poznato policiji po izvršenju KD-a "Razbojništva" i mobilnom karakteru, a za koje postoje osnovi sumnje da je počinio jedno krivično djelo "Razbojništvo" nad radnikom trgovinske radnje u Tuzli (u mjesecu oktobru 2011.godine). Nakon kriminalističke obrade, uz konsultaciju sa nadležnim tužiocem, N.A. je predat službenicima MUP-a Kantona Sarajevo na dalju kriminalističku obradu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio niz krivičnih djela na području Sarajeva.

 

Službenici policije PU Tuzla nastavljaju rad na dokumentovanju navedenih krivičnih djela, kao i dalji rad na suzbijanju i sprečavanju krivičnih djela, s ciljem unapređenja stanja sigurnosti i zaštite lične i imovinske sigurnosti svih građana.

 

Povodom navedenih uspješnih aktivnosti policije i usvajanja Uredbe o izmjenama Uredbe o plaćama i naknadama plaća policijskih službenika Tuzlanskog kantona, danas je (23.02.2012.god.) u prostorijama MUP TK-a održana konferencija za novinare, na kojoj su se obratili ministar unutrašnjih poslova Bego Gutić, v.d. policijski komesar TK-a Fadil Šljivić, načelnik Sektora krim. policije MUP TK-a Zahid Selimbašić, načelnik PU Tuzla Zoran Teofilović i načelnik OKP PU Tuzla Miralem Malkić.


8:24