Slobode lišeno 6 osoba i izvršeni pretresi na području TK-a

(14.09.2012.godine) Nakon prikupljenih operativnih saznanja o licima koja se mogu dovesti u vezu sa krivotvorenjem novčanica, službenici Odjeljenja za borbu protiv organiziranog kriminaliteta  - Sektora krim. policije Uprave policije MUP TK-a, su u koordinaciji sa PU Kalesija, PU Živinice i PU Tuzla, poduzeli aktivnosti usmjerene na lišenje slobode izvršilaca i pretrese objekata na više lokacija u općinama Kalesija, Tuzla i Živinice, te pronalazak predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim KD.


 

Dana 13.09.2012.godine u Kalesiji, službenici policije PU Kalesija su lišili slobode sljedeća lica: T.P., rođen 1982.godine iz Tuzle, A.A., rođen 1978.godine iz Kalesije, E.A., rođen 1991.godine iz Živinica, V.G., rođen 1990.godine iz Kalesije i R.O., rođen 1990.godine iz Živinica, koji su privedeni u prostorije PU Kalesija radi kriminalističke obrade, zbog postojanja osnova sumnje da se mogu dovesti u vezu sa KD "Krivotvorenje novca", a naknadno je slobode lišen i E.O., rođen 1988.godine iz Kalesije, koji se takođe može dovesti u vezu sa navedenim krivičnim djelom.

 

O događaju su obaviješteni tužilac Tužilaštva BiH i sudija za prethodni postupak Suda BiH, uz čiju saglasnost su na području općina Kalesija, Tuzla i Živinice, izvršeni pretresi porodičnih kuća, poslovnih i pomoćnih objekata i vozila, koja koriste gore navedena lica.

 

Prilikom uviđajnih radnji na mjestu pronalaska gore navedenih lica u Kalesiji, te prilikom pretresa navedenih objekata, pronađeno je i privremeno oduzeto:

-          55 novčanica u apoenima od 100 eura za koje se sumnja da su falsifikovane,

-          mobilni telefoni,

-          laptopi,

-          različiti predmeti koji najvjerovatnije služe za izradu falsifikovanih novčanica,

-          oružje (1 automatska puška, 1 lovački karabin, 1 vazdušna puška, 1 lovačka puška, 3 pištolja) i oko 70 komada municije različitog kalibra,

-          19 novčanica u apoenu od 50 KM,

-          te drugi predmeti potrebni za daljnju istragu u vezi ovog događaja.

 

T.P., A.A., E.A., V.G., R.O., i E.O. će danas, 14.09.2012.godine, uz Izvještaj, biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili KD "Krivotvorenje novca" iz člana 205. stav 1 KZ BiH, dok će službenici OKP PU Kalesija poduzeti mjere i radnje na dokumentovanju krivičnog djela "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. KZ FBiH, o čemu će biti upoznat tužioc Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

 

Službenici Sektora krim. policije Uprave policije MUP TK-a u saradnji sa nadležnim policijskim upravama, nastavljaju daljnji rad na dokumentovanju ovog događaja.

 

13:46