Uprava policije MUP-a TK-a

Policijski službenici Uprave policije MUP-a TK-a su obavljajući poslove i zadatke na suzbijanju i sprečavanju zloupotrebe opojnih droga, u vremenskom periodu mart-juni 2014.godine, poduzeli niz operativno-taktičkih mjera i radnji u cilju dokazivanja počinjenih krivičnih djela, kojom prilikom je izvršen veći broj pretresa na više lokacija na području Tuzlanskog kantona, dok je slobode lišeno više osoba.

Nakon izvršene kriminalističke obrade i dokumentovanja izvještaja, protiv ukupno 23 osobe je podnešen Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu TK-a (po članu 238. Krivičnog zakona FBiH Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i članu 239. KZ FBiH Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga), a 11 osoba je predato nadležnom Tužilaštvu na dalje postupanje i istima je od strane Kantonalnog suda u Tuzli određena mjera pritvora.

Tokom akcija koje su policijski službenici prethodnih mjeseci sprovodili, pronađeno je i oduzeto: oko 1500 grama „cannabisa“, oko 22,6 grama „heroina“, oko 450 grama „amfetamin - speeda“, oko 300 grama materije koja svojim izgledom asocira na „skank“, neutvrđena količina materija koje svojim izgledom asociraju na „heroin“, „speed“, „cannabis“ i „ekstazi“, 200 tableta Mendilex, 12 tableta „ekstazija“, puška M-48 i 37 kom. municije kalibra 7,9 mm, 110 kom. municije kalibra 7,62 mm (za automatsku pušku), veći broj mobilnih telefona i SIM kartica i drugi predmeti.

Navedene aktivnosti su doprinijele poboljšanju stanja u oblasti borbe protiv narkomanije i poboljšanju opšteg stanja sigurnosti na području Tuzlanskog kantona.

8:50