Održana press konferencija povodom akcije policije kodnog naziva „Scarface“

Policijski službenici Uprave policije MUP TK su, uz saradnju Obavještajno sigurnosne agencije BiH i Federalne uprave policije, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona,  dana 17. i 18.12.2019.godine izvršili pretrese na više desetina lokacija na području Tuzlanskog kantona.

U svom obraćanju na press konferenciji direktor Uprave policije MUP TK-a Dževad Korman istakao je, da je operativna akcija kodnog naziva „Scarface“ rezultat višemjesečnih planskih aktivnosti policijskih službenika, tokom koje je 13 osoba lišeno slobode, od čega su dvije osobe ranije lišene slobode i nalaze se u pritvoru.

Osobe su lišene slobode zbog postojanja osnova sumnje da su, na području Tuzle, Živinica, Banovića i Kalesije, u proteklom vremenskom periodu, u sastavu organizovane grupe, počinile krivično djelo Organizovani kriminal iz člana 342. stav 2., a u vezi sa sljedećim krivičnim djelima: KD Ubistvo iz člana 166. stav 2., dva krivična djela Ubistva iz člana 166. stav 1., a u vezi sa članom 28. (pokušaj), KD Iznuda iz člana 295. stav 1., KD Ugrožavanje sigurnosti  iz člana 183. stav 1., KD Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. stav 1., KD Pripremanje krivičnog djela iz člana 339. stav 1., KD Pranje novca iz člana 272. stav 1. i krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti sljedeći predmeti: mobilni aparati, telefonske kartice, prenosni uređaji, laptopi, računari, određena količina materije koja asocira na opojnu drogu, određena količina novca, bankovne kartice, 20 putničkih motornih vozila i određena dokumentacija koja se može dovesti u vezu sa navedenim krivičnim djelima.

Nakon kriminalističke obrade osumnjičeni će uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predati Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, na dalje postupanje.

  Uprava policije MUP-a TK  

12:40