Uspješne akcije Policijske uprave Živinice

       

Službenici policije Policijske uprave Živinice (Odjeljenje kriminalističke policije) su u saradnji sa Jedinicom policije za podršku MUP TK-a, prema prikupljenim operativnim saznanjima i po naredbi Općinskog suda Živinice, u toku prošle sedmice, izvršili pretres više porodičnih kuća, pomoćnih objekata i vozila, na području općine Živinice, u cilju pronalaska predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom "nedozvoljeno držanje oružja ili ekslpozivnih materija".


Dana 21.12.2010. godine na području općine Živinice, izvršen  je pretres 3 (tri) porodične kuće, vl. Ć.M., rođen 1973. godine, A.M., rođen 1962.godine i E.M., rođen 1986. godine, za koje postoje osnove sumnje da ilegalno posjeduju vatreno oružje. Prilikom pretresa navedenih objekata, pronađeni su sljedeći predmeti:

-          dvije puške M-48,

-          jedan pištolj ručne izrade,

-          redenik za mitraljez M-84,

-          veća količina municije (oko 700 kom. metaka razl. kalibra),

-          jedan vojnički bajonet,

-          veća količina pirotehničkih sredstava.

Dana, 24.12.2010. godine, izvršeno je 5 (pet) pretresa porodičnih kuća na području općine Živinice (kuće koje koriste osobe inicijala J.B., I.D., Z.B, S.O. i M.S.), kojom prilikom je pronađena jedna automatska puška M-70 sa dva okvira i oko 25 metaka i jedan vojni nož. Ovom prilikom, službenicima policije je od strane tri osobe, nastanjene na području općine Živinice, doborovoljno predato sljedeće:

-          automatska puška M-70 sa 7 okvira i oko 20 metaka od strane A. B., rođen 1955. godine,

-          automatska puška od strane M. H., rođen 1979. godine, te

-          automat tzv. "Dobošar" bez municije od strane E. Š., rođen 1984. godine i

-          vojni prsluk "pancir" od strane M. P., rođen 1987. godine.

Službenici policije PS Živinice su, takođe, u sklopu implementacije pojačanih mjera i aktivnosti suzbijanja i sprečavanja ilegalnog posjedovanja, upotrebe i prodaje pirotehničkih sredstava, prilikom kontrole saobraćaja dana 18.12.2010. godine u mjestu Lug, općina Živinice, pronašli i izuzeli veću količinu raznih pirotehničkih sredstava (7480 petardi i 609 komada raketa) od R.M., rođen 1979. godine, nastanjen na području općine Živinice.

Pronađeni predmeti su oduzeti uz potvrde, dok je nad navedenim osobama izvršena kriminalistička obrada.

Službenici policije PU Živinice nastavljaju rad na dokumentovanju navedenih događaja i poduzimanju potrebnih mjera i radnji, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Tuzla.

12:32