Izvršeni pretresi na više lokacija na području Tuzlanskog kantona

Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a su, postupajući po naredbama općinskih sudova, a po prethodno sačinjenom Operativnom planu sprovođenja zajedničkih mjera i radnji na sprečavanju, otkrivanju i identifikaciji izvršilaca krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava, nedozvoljenog držanja oružja i municije, imovinskih delikata i dr., dana 23.9.2020.godine izvršili pretrese na više lokacija na području Tuzle, Živinica, Lukavca i Gradačca.

Prilikom pretresa, pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem krivičnih djela ili prekršaja: dvije poluautomatske puške sa 17 komada metaka, ručno pravljena lovačka puška sa šest patrona, pištolj, vazdušna puška, pet mobilnih telefona, laptop, blok bjanko ovjerenih liječničkih recepata, liječnički recepti na druga fizička lica, više komada šprica i drugog sanitetskog materijala, dvije sjekire, metalne makaze za podrezivanje voća, jedno veće pvc. pakovanje sa sadržajem biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu "cannabis", tzv. "joint", manja količina biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu "cannabis", tri stabljike indijske konoplje visine oko 150 cm i pet dijelova stabljike indijske konoplje od oko 10-15 cm i dr..

Nakon kompletiranja predmeta Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona će biti podneseni Izvještaji protiv: D.T., rođen 1996.godine iz Tuzle i S.P., rođen 1991.godine iz Tuzle zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Posebni slučajevi krivotvorenja isprave iz člana 374. Krivičnog zakona FBiH, M.N., rođen 1956.godine iz Tuzle zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD-o Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. KZ FBiH i krivično djelo Teška krađa iz člana 287. KZ FBiH, M.K., rođen 1957.godine nastanjen na području Živinica zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD-o Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. KZ FBiH (protiv ovog lica će biti pokrenut i prekršajni postupak shodno Zakonu o oružju i municiji TK-a).

U slučaju pozitivnog nalaza vještačenja oduzetih materija i stabljika koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu, Kantonalnom tužilaštvu TK-a će biti dostavljeni adekvatni izvještaji protiv: A.M., rođen 1995.godine nastanjen na području Lukavca, A.Š., rođen 1996.godine nastanjen na području Gradačca i E.B., rođen 1994.godine iz Tuzle.

       

12:46