MUP TK – Održana press konferencija

Danas je (24.05.2012.godine) u prostorijama MUP TK-a održana konferencija za novinare, na kojoj su v.d. policijski komesar Fadil Šljivić i načelnik Sektora krim. policije MUP TK-a Zahid Selimbašić, prezentirali rezultate policijske akcije, odnosno nastavka višemjesečnih aktivnosti koje provode službenici Uprave policije MUP TK-a na suzbijanju i sprečavanju svih oblika organiziranog kriminala, zloupotrebe opojnih droga, krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata i dr. krivičnih djela.


 

Naime, dana 23.05.2012.godine službenici policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona su na osnovu naredbe Kantonalnog suda, izvršili pretrese stambenih objekata, pomoćnih objekata i putničkih motornih vozila, na više lokaliteta na području Tuzlanskog kantona (Tuzla, Lukavac i Gračanica).

 

Tokom navedenih pretresa, pronađena je i izuzeta veća količina predmeta, za koje postoje osnovi sumnje da se mogu dovesti u vezu sa  navedenim krivičnim djelima, i to: vatreno oružje (9 pušaka i 8 pištolja raznih vrsta i kalibara), 2 ručne bombe, 11 motornih vozila, 5 motocikala, veći broj mobilnih telefona, određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu "heroin" i "marihuana",  tablete koje svojim izgledom asociraju na "ekstazi", laptopi, računarske centralne jedinice, municija raznog kalibra i dr. predmeti.

 

U navedenoj akciji koja još uvijek traje, učestvovalo je oko 350 službenika policije MUP TK-a, u saradnji sa  nadležnim Tužilaštvom i Sudom, te drugim Agencijama za sprovođenje zakona, koje su iz svoje nadležnosti pružile pomoć službenicima MUP TK-a u realizaciji ovih aktivnosti.

 

U vezi navedenog, u prostorije MUP TK-a su privedene 44 osobe radi kriminalističke obrade, koja je još uvijek u toku, nakon čega će protiv određenog broja osoba Kantonalnom tužilaštvu Tuzla biti podnesen Izvještaj o učinjenom krivičnom djelu (za jedan broj osoba će najvjerovatnije biti određena mjera pritvora).

13:57