MUP TK – Saopćenje za javnost

Povodom predstojećih vjerskih i novogodišnjih praznika, kada se očekuje pojačan intenzitet nabavke, prometa i upotrebe pirotehničkih sredstava (najčešće petardi), podsjećamo građane Tuzlanskog kantona da se ova sredstva tretiraju kao eksplozivne materije po Zakonu o prometu eksplozivinih materija, te da je njihova nenamjenska upotreba kažnjiva.


Naime, prodaja, kupovina, odnosno upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava, bez odobrenja nadležnog organa, na području Tuzlanskog kantona predstavlja prekršaje koji su propisani Zakonom o javnom redu i miru :

- ko na javnom mjestu ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva, bez odobrenja nadležnog organa, kaznit će se novčanom kaznom od 50 do 500 KM, dok je za pravno lice za počinjen prekršaj propisana kazna od 200 do 2000 KM (član 3. stav 1. tačka 24. Zakona o JRiM TK-a).

- ko na javnom mjestu ili iz stana puca iz vatrenog oružja, pali rakete, petarde ili sličan eksplozivni  ili zapaljivi materijal, bez odobrenja nadležnog organa, kaznit će se novčanom kaznom od 100 do 1.000 KM. (član 3. stav 1. tačka 25. navedenog Zakona).

 

Da bi spriječili ove nezakonite radnje i neželjene posljedice, policija MUP TK-a je pojačala mjere kontrole, nabavke, prometa i upotrebe svih pirotehničkih sredstava, a posebno petardi.

Apelujemo na građane da se suzdrže od činjenja navedenih prekršaja, jer će time izbjeći tjelesna povređivanja, naročito kod djece, kao i uznemirenost građana na ulicama, mjestima stanovanja, rada i sl.

 

11:50