Obavještenje Uprave policije MUP-a TK-a

Obzirom da smo svjedoci, da je u posljednje vrijeme učestala pojava da vlasnici pasa ne vode računa o mjerama bezbijednosti prilikom izvođenja svojih ljubimaca u šetnju (izvođenje pasa bez povoca i brnjice), sve je veći broj pritužbi zabrinutih građana za svoju i bezbijednost svoje djece, koji se obraćaju Upravi policije, zbog osjećaja nesigurnosti, fizičke ugroženosti i uznemirenosti.

S tim u vezi upozoravamo sve građane vlasnike pasa da navedene radnje predstavljaju prekršaj propisan Zakonom o Javnom redu i miru Tuzlanskog kantona (čl.3 stav 1 tačke: 29. „ko drži životinje mimo propisanih uslova, a koje mogu ugroziti sigurnost građana ili ih uznemiriti (kazniti će se novčanom kaznom u iznosu od 100 KM)“; i 30. „ko na javnom mjestu izvodi psa bez povoca i brnjice (kazniti će se novčanom kaznom u iznosu od 100 do 1.000 KM)“, te da se ubuduće drže odredbi navedenog Zakona.

Uprava policije MUP-a TK-a, će u cilju zaštite bezbijednosti građana u narednom periodu poduzimati pojačane aktivnosti i zakonom propisane mjere protiv lica koja budu kršila odredbe Zakona o javnom redu i miru Tuzlanskog kantona.

9:01