Održana edukativna predavanja u više osnovnih škola

Policijski službenici Uprave policije MUP-a TK-a (PU Tuzla/ PS Centar, PS Zapad i PS Istok ) su u okviru implementacije projekta Rad policije u zajednici i akcije “Školske patrole”, tokom mjeseca oktobra 2016.godine u Osnovnim školama: „Kiseljak“, „Lipnica“, „Husino“, „Mramor“, „Simin Han, „Gornja Tuzla“, „Breškei „Tušanj", održali niz edukativnih predavanja za učenike četvrtih i petih razreda navedenih škola.

Tokom predavanja obrađene su sljedeće teme: bezbjednost učesnika u saobraćaju (poštivanje zakonskih propisa i posljedice nedozvoljene upotrebe alkohola prilikom vožnje, upravljanje vozilom neprilagođenom brzinom, obaveza vozača prema pješacima, korištenje mobilnog telefona u toku vožnje i sl.), prosjačenje, maloljetnička delinkvencija, lažna prijavljivanja (otmice), zloupotreba snimanja i fotografisanja (mobiteli) i opasnosti prilikom pronalaska minskoeksplozivnih sredstava.

Predavanjima je prisustvovalo oko 400 učenika navedenih škola, a ista će biti nastavljena i tokom mjeseca novembra i decembra tekuće godine.

Takođe, policijski službenici PU/PS Živinice su u mjesecu novembru 2016.godine, u okviru implementacije projekta Rad policije u zajednici i Plana aktivnosti edukacije učenika srednjeg i osnovnog obrazovanja, izvršili edukaciju učenika osnovnih škola na području općine Živinice, na teme „Pješak - učesnik u saobraćaju" i „Droge i zloupotreba narkotičkih sredstava".

Tokom predavanja, prilagođenih uzrastu učenika, prezentirano je niz primjera i objašnjenja za odgovorno ponašanje pješaka - učesnika u saobraćaju, te važnost poštovanja saobraćajnih pravila i propisa, koje su to opasnosti na putu i sl., dok je drugo tematsko predavanje bilo usmjereno na prevenciju ovisnosti i zloupotrebe narkotičkih sredstava s ciljem podizanja razine svijesti kod učenika o opasnostima droga i njihovoj štetnosti.

Edukativna predavanja održana su u OŠ „Đurđevik“ u Đurđeviku, općina Živinice i u područnim školama Podgajevi i Stari Đurđevik, a istima je prisustvovalo ukupno oko 290 učenika.

Sve navedene aktivnosti provode se u okviru kontinuiranog preventivnog djelovanja policije na području Tuzlanskog kantona i implementacije projekta Rad policije u zajednici, a shodno godišnjem Planu i programu Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

12:58