PU Gradačac – “krivotvorene novčanice”

       

Dana, 09.10.2010. godine oko 12,15 sati službenici policije PS Gradačac su na "Novoj Gradačačkoj pijaci" u mjestu Porebrice, općina Gradačac, lišili slobode dva lica: B.L., rođen 1964. godine i njegovog sina B.L., rođen 1989. godine, oba iz Bosanskog Broda, zbog postojanja osnova sumnje da su pokušali staviti u promet novčanice, za koje se sumnja da su falsifikovane.


Prilikom pretresa navedenih lica i pmv., pronađeno je 13 novčanica u apoenu od 100 KM i 16 novčanica u apoenu od 20 KM. Takođe, pronađene su i 2 odbačene novčanice u apoenu od 100 KM i 2 novčanice u apoenu od 20 KM, dok su radnici obezbjeđenja službenicima policije predali dvije novčanice (u apoenu od 100 KM).

O događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva BiH i sudija za prethodni postupak Suda BiH, dok su potrebne mjere i radnje poduzeli službenici policije OKP PU Gradačac.

U saradnji sa službenicima Policijske stanice Brod izvršen je pretres porodične kuće ovih lica, odakle je izuzeta računarska oprema namijenjena za izradu i štampanje novca, jedan dio novčanica, kao i papir pripremljen za izradu novca.

U toku istrage, utvrđeno je da su lica povratnici u činjenju ove vrste krivičnih djela, a nakon završene kriminalističke obrade isti su predati Tužilaštvu BiH, postupajućem tužiocu, na daljnji postupak, a pronađene novčanice su oduzete i dostavljene na vještačenje.

 

 

 

 

7:54