Rasvjetljeno KD Teške krađe i požara radnih mašina na PK „Šikulje Lukavac“

Službenici Uprave policije MUP TK-a (SKP –Odjeljenja za opšti kriminalitet) u saradnji sa policijskim službenicima PU Lukavac  su radeći na rasvjetljavanju krivičnih  djela „Teška krađa“ i „Oštećenje tuđe stvari“, počinjenog od mjeseca maja do septembra 2018. godine na lokalitetu PK Rudnika „Šikulje Lukavac“, došli do saznanja o mogućim počiniocima, a radi se o D.N. rođen 1997. godine i mldb. 17-godišnjaku, oba nastanjena na području općine Lukavac.

Naime, isti su na navedenoj lokaciji izvršili demontiranje i otuđenje bakarnih dijelova sa transformatora i visokonaponskog motora radnog točka, te su otuđili oko 2000 metara niskonaponskog kabla. Takođe su na radnoj mašini i bageru izvršili paljevinu, kojom prilikom su izazvali požar, pričinivši navedenom Rudniku materijalnu štetu u iznosu oko 100.000 KM.

Nad navedenim licima je u službenim prostorijama izvršena kriminalistička obrada, zbog postojanja osnova sumnje da su počiniili krivično djelo „Oštećenje tuđe stvari“ iz čl.293 KZ FBiH  i KD  „Teška krađa“ iz čl. 287 stav 1 KZ FBiH.

D.N. i 17-godišnjak će uz Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti predati nadležnom Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

12:44