Saopćenje za javnost

(15.12.2011.) U cilju objektivnog informisanja javnosti, u vezi posljednjih medijskih izvještavanja pojedinih elektronskih i printanih medija o slučaju Emira Okanovića zvanog Cile (koji se dana 11.12.2011.godine nije vratio sa korištenja vanzavodskih pogodnosti na izdržavanje zatvorske kazne u KPZ Tuzla), Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona obavještava javnost o sljedećem:


 

- MUP TK-a je nakon dobijenih saznanja 14.09.2011.godine pokrenulo unutrašnju istragu zbog postojanja osnova sumnje da je došlo do kršenja procedure vezane za davanje pozitivnog mišljenja za osuđenika Okanović Emira, što je bilo uslov da imenovani koristi vanzavodske pogodnosti. Nakon provedene unutrašnje istrage, utvrđeno je da je policijski službenik Suad Ganić počinio težu povredu službene dužnosti, dok je o navedenom slučaju obaviješteno Kantonalno tužilaštvo Tuzla.

Dana, 03.11.2011.godine podnesena je inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka protiv policijskog službenika Suada Ganića, prije nego što su mediji počeli izvještavati o navedenom događaju.

 

- Dana, 12.10.2011.godine Emir Okanović je koristeći vanzavodske pogodnosti (izlazak u grad) lično došao na šalter za izdavanje putnih isprava MUP TK-a, gdje je podnio zahtjev za izdavanje putne isprave, a dana 28.11.2011.godine koristeći vanzavodske pogodnosti isti je na šalteru lično podigao putnu ispravu.

MUP TK-a je prilikom izdavanja putne isprave Emiru Okanovići postupilo u skladu sa Zakonom o putnim ispravama BiH, čijim odredbama je regulisano u kojim će se slučajevima odbiti zahtjev za izdavanje putne isprave (član 21. tačka 3), tako da je postupajući po navedenom Zakonu, Emiru Okanoviću izdalo putnu ispravu, s obzirom da u centralnoj evidenciji putnih isprava nema evidentirane zabrane od strane nadležnog organa (Suda i Tužilaštva) za izdavanje putne isprave, a koja bi predstavljala smetnju da se ista izda.

8:24