Tri lica lišena slobode u Tuzli i Kalesiji

Dana 14.02.2019. godine, nakon višemjesečne istrage od strane službenika Federalne uprave policije i SKP MUP TK-a (Odjeljenja za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije), po Naredbi Općinskog suda Tuzla na području Grada Tuzle i općine Kalesija izvršen je pretres stambenih objekata, službenih prostorija te pokretnih stvari koje koriste: V.O rođen 1968. godine iz Tuzle (koji je obavljao poslove načelnika Operativnog centra Uprave policije MUP TK-a, a u prethodnom periodu obavljao poslove komandira PS Kalesija), N.O. rođen 1965. godine iz Kalesije (viši referent za kaznene evidencije i Krivični upisnik PS Kalesija) i M.H. rođen 1968. godine iz Kalesije (rukovodilac saobraćajnog sektora PS Kalesija). Također je izvršen pretres prostorija „Agencije za konsalting i usluge“ Tuzla.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti mobiteli, usb stikovi, notesi i bilješke, razna dokumentacija i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

Nakon izvršenog pretresa, navedena lica su lišena slobode, zbog postojanja osnova sumnje da je V.O. počinio krivična djela „Primanja dara i drugih oblika koristi“ iz čl. 380. KZ FBiH, „Zloupotreba položaja ili ovlašćenja“ iz čl 383. KZ FBiH, Odavanje službene tajne“ iz čl. 388 KZ FBiH i „Sprečavanje dokazivanja“ iz čl. 349 KZ FBiH, N.O. počinio krivična djela „Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz čl.. 380 KZ FBiH i „Krivotvorenje službene isprave“ iz čl. 389 KZ FBiH i M.H. krivična djela „Primanje dara ili drugih oblika koristi“ iz čl. 380 KZ FBiH i „Krivotvorenje službene isprave“ iz čl. 389 KZ FBiH.

Nakon kriminalističke obrade, dana 15.02.2019. godine, navedena lica će uz Izvještaj o učinjenim krivičnim djelima biti predata Kantonalnom tužilaštvu TK-a na dalje postupanje.

15:12