Uprava policije – Izvršeni pretresi na više lokacija, jedna osoba lišena slobode

Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a su, postupajući po naredbama općinskih sudova, a po prethodno sačinjenom Operativnom planu sprovođenja zajedničkih mjera i radnji na sprečavanju, otkrivanju i identifikaciji izvršilaca krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava, nedozvoljenog držanja oružja i municije, imovinskih delikata i dr., 26., 27. i 28.7.2022.godine izvršili pretrese i druge planske aktivnosti na osam lokacija na području Tuzlanskog kantona (Tuzla, Lukavac, Gradačac i Srebrenik).

Prilikom pretresa, pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela: 43 pvc. pakovanja različite veličine sa sadržajem bijele praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, 10 pvc. pakovanja i 1 pvc. kutija sa sadržajem biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, 2 grumena biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, 1 staklena bočica u kojoj se nalazi nepoznata tekućina, više ostataka od tzv. „Jointa“ u kojima se nalazi biljna materija, 2 pvc. vrećice s određenim brojem tableta zelene boje, 6 digitalnih vaga za precizno mjerenje, 4 drobilice za opojnu drogu, 1 pištolj sa pripadajućim okvirom, 23 komada municije različitog kalibra, 2 ručne bombe M-75, 1 građevinska kolica, alat, tablet, mobilni telefoni i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kasnijem postupku.

Pronađeni predmeti i materije su privremeno izuzeti radi vještačenja, a policijski službenici poduzimaju dalje mjere i radnje na dokumentovanju predmeta.

U okviru navedenih aktivnosti, jedno lice je lišeno slobode, E.K., rođen 1987.godine iz Lukavca koji je dana 27.7.2022.godine, uz Izvještaj, predat na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon kompletiranja predmeta, protiv sljedećih lica: D.H., rođen 1986.godine iz Tuzle, E.J., rođen 1988.godine iz Tuzle, A.Dž., rođen 1997.godine iz Tuzle, V.Đ., rođen 1999.godine iz Tuzle, B.Š., rođen 1996.godine iz Gradačca, M.A., rođen 1992.godine iz Lukavca, A.V., rođen 1973.godine iz Srebrenika i M.B., rođen 1993.godine iz Gradačca će nadležnom Tužilaštvu Tuzlanskog kantona biti podneseni odgovarajući Izvještaji.

10:57