Uprava policije MUP TK – Pretresi na 14 lokacija na području TK-a

Dana, 27.07.2017.godine službenici Uprave policije MUP TK-a su, radeći na suzbijanju i sprečavanju krivičnih djela, izvršili pretrese na ukupno 14 lokacija na području Tuzlanskog kantona s ciljem pronalaska i oduzimanja predmeta koji se dovode u vezu sa različitim krivičnim djelima ili je njihovo posjedovanje zakonom zabranjeno.

Tokom pretresa u Tuzli, službenici policije su kod lica M.B., rođen 1996.godine pronašli i privremeno oduzeli dvije replike automatske puške i tri stabljike biljke koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „cannabis“, dok je pretresom kod lica E.A., rođen 1988.godine pronađen i privremeno oduzet gasni pištolj. Kod lica V.Đ., rođen 1987.godine, takođe u Tuzli, pronađena je i privremeno oduzeta manja količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „speed“. Nakon završenih kriminalističko-istražnih radnji, protiv M.B. će Kantonalnom tužilaštvu TK-a biti podnesen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH, protiv E.A. će biti dokumentovan prekršaj shodno Zakonu o oružju i municiji TK-a, dok će protiv V.Đ. nakon vještačenja biti dostavljen izvještaj nadležnom Tužilaštvu zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 239. KZ FBiH.

Prilikom pretresa u Srebreniku, kod lica Z.S., rođen 1948.godine je pronađena i privremeno oduzeta vazdušna puška i 21 komad različite municije, u vezi čega će protiv istog nadležnom Tužilaštvu TK-a biti dostavljen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD-o Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH i KD-o iz člana 72. Zakona o oružju i municiji TK-a.

Na području općine Lukavac, u pretesu kod lica E.B. pronađeni su i privremeno oduzeti gasni pištolj sa pet metaka i vazdušna puška, za koje nije posjedovao potrebnu dokumentaciju, u vezi čega će protiv istog biti dokumentovan prekršaj shodno Zakonu o oružju i municiji TK-a.

Prilikom pretresa u Živinicama, kod lica S.Č, rođen 1998.godine pronađeni su i privremeno oduzeti sljedeći predmeti: dvije digitalne vage, dvije ručne drobilice za mehaničku pripremu „cannabisa“, sedam tableta „ekstazi“ i dr. predmeti, u vezi čega će protiv istog Tužilaštvu TK-a biti dostavljen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD-o Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 239. KZ FBiH.

Na području općine Gračanica, tokom pretresa kod lica I.H., rođen 1970.godine su pronađene i privremeno oduzete dvije stabljike „cannabisa“ (dužine 60 i 80 cm), te će protiv istog Tužilaštvu TK-a biti podnesen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. KZ FBiH.

10:56