Uprava policije MUP TK/PU Živinice – Izuzete krivotvorene novčanice

Službenici Odjeljenja za krim. tehniku i KDZ – Sektor krim. policije MUP TK-a izvršili su vještačenje dvije novčanice u valuti od 10 KM, obzirom da su postojale osnove sumnje da je riječ o krivotvorenim novčanicama, koje je 14.09.2012.godine zaprimila radnica u jednom poslovnom objektu u Živinicama.


 

Naime, službenici OKP PU Živinice su nakon zaprimljene prijave i izuzimanja novčanica, a uz saglasnost tužioca Tužilaštva BiH, zatražili vještačenje navedenih novčanica, kojim je utvrđeno da su sumnjive novčanice krivotvorene (utvrđena je razlika u kvalitetu papira, tonalitetu i koloritu štamparskih boja, tehnikama štampe i dr.).

 

U vezi navedenog, službenici policije će poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a  protiv izvršioca će Tužilaštvu BiH biti dostavljen izvještaj, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo "Krivotvorenje novca" iz člana 205. KZ BiH.

 

Ovom prilikom, pozivamo građane da obrate dodatnu pažnju na pomenuta obilježja novčanica, te ukoliko dođu u posjed sumnjivih novčanica da to odmah prijave policiji.

 

Napominjemo da je Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine za izvršioce krivičnog djela "Krivotvorenje novca" iz člana 205. navedenog Zakona, predviđena kazna zatvora u rasponu od jedne do deset godina, kao i novčana kazna.

12:51